Gulasz wołowy w ziemniaku podawany

To już potrawa nie na 10 minut. Bardziej propozycja podania , niż sam przepis. W kwestii podawania i fotografowania nie jestem mistrzem, więc zdjęcie nie oddaje tego jak smakowicie mój dzisiejszy obiad wyglądał. Następnym razem kupię jeszcze większe ziemniaki, nie będę musiała wstawać po dokładkę. Polecam. 🙂

gulasz w ziemniaki (1)SKŁADNIKI:

  • mięso wołowe gulaszowe 3/4 kg
  • sól pieprz 1 szczypta
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sosier 2 łyżki
  • papryka kolorowa 3 szt
  • ziemniaki duże 4 szt
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • śmietana 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wołowe opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mięso, pod koniec posypać szczyptą soli i pieprzu oraz papryką mieloną słodką. Podlać gorącą wodą (tak aby przykryło mięso), dodać sosier i dusić ok 90 minut lub do miękkości mięsa. Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Papryki kolorowe oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce i zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Z ziemniaków odkroić czubki i wydrążyć połowę miąższu. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Do środka nakładać mięso wraz z kawałkami papryki. Wierzch polać odrobiną sosu powstałego podczas duszenia oraz śmietaną ze szczypiorkiem. Układać na talerzach i podawać gorące, Smacznego:)

 polub_nas_na_facebook

Reklamy

2 thoughts on “Gulasz wołowy w ziemniaku podawany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s