Gulasz warzywny

Sezon dyniowy w pełni. Ba, to ta pora roku ,że do łaski wraca zapomniana brukselka.  Może nie wiecie, ale to idealne połączenie smaków,  Niestety niewiele osób lubi brukselkę, u mnie w domu tylko ja, dlatego nie gości zbyt często w naszym menu. Akurat trafiła się okazja, że Jakub wyjechał na kilka dni, więc hulaj duszo, szalej w kuchni.  Dołożyłam do gulaszu bataty, nadały mu niesamowitej słodkości. Na koniec podsypałam pieprzem cayenne ( dość sporą dawką), eksplozja smaków. Polecam. 

gulasz warzywySKŁADNIKI:

Z podanych składników przygotowałam 3 porcje:
batat 1 duży
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
brukselka 8-10 szt
* dynia harlequin 1/2 szt
sól pieprz do smaku
pieprz cayenne 1 szczypta
masło 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

* dynia którą kupiłam nazywa się harlequin, nie wiem jak nazywa się po polski- widać ją na zdjęciu.

Marchewkę, pietruszkę, bataty obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę, opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę, pietruszkę oraz brukselkę. Podsmażać, po około 3-4 minutach dodać bataty. W tym czasie obrać i pokroić dynię. Dodać już do lekko miękkich warzyw. Doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Wymieszać. Podlać ciepłą wodą, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego 🙂

 

polub_nas_na_facebook

Reklamy

One thought on “Gulasz warzywny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s