Risotto z pieczonymi szparagami

Risotto to jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Sezon szparagowy już za nami, ale zdarza się , że w ciągu roku do nich wracam. Szparagi idealne komponują się z maślanym ryżem.  Polecam.

risotto ze szparagami (1)

SKŁADNIKI:
  • ryż arborio 500g
  • bulion warzywny 1l
  • masło 2 łyżki
  • szparagi 2 pęczki
  • sól pieprz 1 szczypta
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania tego risotto potrzebny jest bulion warzywny. Najlepszy będzie taki przygotowany przez nas- ja kupuję mrożonkę warzyw , zagotowuję i takiego właśnie używam. Można użyć kostki bulionowej. Jeden pęczek szparagów pokroić w mniejsze kawałki i podgotować w niewielkiej ilości wody. Wodę z ich gotowania dodaję do bulionu. Drugi pęczek szparagów rozłożyć na blaszce, posypać szczypta soli i pieprzu oraz z kropić oliwą z oliwek. Podpiec 20 minut w temp 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy ryż i podsmażamy ok 1-2 minut. Następnie dodajemy odrobinę bulionu, zmniejszamy ognień i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu lub do miękkości ryżu. Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy ugotowane szparagi. Gorące risotto przekładać na talerz. Z wierzchu dekorować pieczonymi szparagami pokrojonymi na kawałki oraz bazylią. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook

 

Reklamy

One thought on “Risotto z pieczonymi szparagami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s