Sernik z dynią i sosem toffi

Kiedyś dość często piekłam serniki. Głównie przez wzgląd na przyjaciółkę Gabę, bo strasznie je lubi. Wszystko do czasu, kiedy sama nie upiekła sernika i wyszedł jej o niebo lepszy od mojego.  Od tamtej pory, a było to prawie 2 lata temu nie zabierałam się za nie.  Sezon dyniowy w pełni, co można zauważyć na każdym blogu. Zapiekanki z dynią, lody z dynią i wreszcie napotkałam sernik z dynią. Nie czekałam zbyt wiele. Wczoraj wieczorem stanęłam w kuchni i zabrałam się do roboty.  Pierwszy raz robiłam mus z dyni, wyszedł tak smaczny, że ledwie co zostało by dodać do ciasta 🙂 Sernik jest rewelacyjny! słodki spód, lekka masa i sos toffi. Idealnie wpasuje się na świąteczny stół. Polecam:)

sernik z dynia (4)SKŁADNIKI:

masa serowa:
dynia harlequin 1/2 szt
*ser biały homogenizowany 250 g
jajka 4 szt
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny

spód czekoladowy:
masło 75 g
**czekolada biała 75 g
cukier 50 g
kakao gorzkie 1 łyżka
jajka 2 szt
mąka 60 g

sos toffi:
śmietanka 36% 150 ml
cukier brązowy 1/4 szklanki
miód płynny 1/4 szklanki
masło 1 czubata łyżka

PRZYGOTOWANIE:

* serek jest konsystencji bardzo gęstego jogurtu naturalnego
** można użyć mlecznej lub gorzkiej czekolady i nie dodawać kakao. Ja nie miałam innej.
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, podlać odrobiną wodę i dusić do miękkości, dosłownie żeby się rozpadła. Następnie dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i wyłączyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa serowa: do miski przełożyć serek, żółtka, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ostudzoną dynię. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową. Odstawić na czas przygotowania spodu.

Do garnuszka przełożyć masło oraz kawałki czekolady. Rozpuścić, dodać kakao i wymieszać. Przestudzić, dodać jajka oraz mąkę. Przelać do formy wyłożonej papierem – boki również. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Po tym czasie na spód wylać masę serową, wstawić ponownie do piekarnika, piec 12 minut w temp 170 stopni, po czym zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 80 minut. Ostudzony sernik powinien spędzić min 12 h w lodówce.

Sos toffi Wszystkie składniki przełożyć do garnka, wymieszać, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Sos powinie zredukować się.

Sernik dodatkowo posmarowałam na wierzchu tym samym serem co jest w masie, polałam sosem toffi i wykałaczką zrobiłam wzorki.
Smacznego:):

polub_nas_na_facebook

sernik z dynia (2)

 

Reklamy

7 thoughts on “Sernik z dynią i sosem toffi

  1. Twoje 1/2 sztuki dyni to mniej więcej jaka gramatura? Albo objętościowo?

    Właśnie próbuję inny przepis na sernik z dyni i znalazłam twój też, niestety nie mam wyczucia jeśli chodzi o proporcje dodawania dyni do czegokolwiek poza zupą 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s