Jogurtowiec z truskawkami

Jeden z moich pierwszych przepisów. Pamiętam, że robiłam go w mocno upalny dzień i sprawdził się idealnie. Spód jest lekko słodko słony, a góra lekka i orzeźwiająca. Truskawki śmiało można zamienić na inne owoce. Myślę, że każde będą pasować. Polecam.

jogurtowiec z truskawkami

SKŁADNIKI:

ciastka typu digestive 10 szt

jogurt owocowy 500 ml
masło niesłone 75 g
kremówka śmietana 300 ml
cukier puder 2 łyżki
truskawki 200 g
żelatyna 1 łyżka
czekolada do zdobienia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciastka , ja użyłam degistive ale można użyć np, be-be drobno rozkruszyć w misce. W rondelku rozpuścić masło, lekko ostudzić i przesypać do niego ciastka. Dokładnie wymieszać, aby cały tłuszcz wchłonął. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić kruszonkę. Rozpuścić łyżkę żelatyny w 100 ml gorącej wody. Do jogurtu – ja użyłam leśnego, ale można zastąpić go innym- dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać jogurt na ciastka i wstawić do lodówki na 20 minut. Truskawki umyć i pokroić w plastry, ułożyć na jogurcie. Kolejną łyżkę żelatyny rozpuścić w 50 ml wody, ostudzić, dodać do śmietany kremówki i ubić na sztywno, wsypać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dekorować kawałkami truskawek oraz wiórkami czekolady. Smacznego:)

 

Advertisements

3 thoughts on “Jogurtowiec z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s