Sushi Uramaki

Inny rodzaj sushi gdzie płat nori znajduje się wewnątrz ryżu. Czarny sezam idealnie z nim kontrastuje. Robienie sushi wcale nie jest trudne! Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku , jak zawijać roleczki zapraszam do odwiedzenia KOLOROWEJ KUCHNI. Polecam

sushi uramaki

SKŁADNIKI:
  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • ogórek zielony 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • płaty sushi nori 4 szt
  • awokado 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • sezam czarny 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać.Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić bardzo cienkie paseczki. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w słupki. Ogórka zielonego umyć, nie obierać ze skórki, wyciąć pestki i pokroić w cienkie słupki. Matę bambusowa wykładamy folią. Układamy na niej płat nori. Na niego wykładamy cienką warstwę przygotowanego ryżu i posypujemy sezamem. Dociskamy. Następnie odwracamy płat tak aby ryż był na macie a nori na wierzchu. Układamy słupki ogórka, awokado i papryk. Ciasno zawijamy. Kroimy ostrym nożem w ok 2 cm kawałki. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

One thought on “Sushi Uramaki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s