Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Zainspirowana festiwalem kuchni włoskiej , stanęłam w kuchni i wyczarowałam:) Po pierwszym kęsie , już wiedziałam, że przekładaniec zrobi furorę i zagości na stałe w moim menu. Nie jest to obiad w 10 minut, chyba , że kupimy gotowe naleśniki….ale wiadomo jak one smakują:) Polecam.wloski przekladniec (13)

SKŁADNIKI:
  • naleśniki:
  • mąka 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • farsz:
  • pieczarki 200 g
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • śmietana gęsta 100 ml
  • ser żółty tarty 200 g
  • szpinak świeży ok 30 listków
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty topiony w plastrach 3 plastry
  • miękki tłuszcz
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

naleśniki: z mąki , jajka i mleko zrobić ciasto naleśnikowe. dodać cukier- dzięki niemu naleśniki będą ładnie brązowe- sól i proszek do pieczenia. dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na maśle lub oliwie z oliwek pierś z kurczaka oczyścić, umyć , pokroić w cienkie plastry, ale niezbyt małe. na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić mięso , posypać papryką, solą i pieprzem. podsmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Z liści szpinaku usunąć ogonki. Śmietanę wymieszać z serem żółtym tartym. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika , następnie pieczarki, kurczaka, ser oraz liście szpinaku. Ułożyć tak ok 5 warstw. Ostatnią warstwą jest naleśnik z pieczarkami i serem żółtym topionym. Przekładańca wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Ja podałam z brokułem w bułce tartej z parmezanem. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
włoski
Reklamy

5 thoughts on “Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s