Ciasto krówka z kremem

Postanowiłam nadrobić zaległości w pieczeniu. Nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Wolę przygotowywać mięsa, przekąski i jak to mówi Jakub „wydziwianki” . Odkryłam, że szperanie w garach i miskach sprawia ogromną przyjemność córze. Za oknem deszcz i deszcz i zimno i jeszcze więcej deszczu. Kuchnia nie pozwala się nudzić 🙂 Przepis znalazłam na blogu Kulinarne fantazje Marioli i natychmiast zabrałyśmy się do pieczenia. Ciasto najlepsze następnego dnia. Polecam:) DSC_0705

SKŁADNIKI:

CIASTO :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek maki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżka ciemnego kakao
MASA :
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
200 g margaryny
POLEWA :
300 g cukierków krówek
50 g masła
4 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do temp 170 stopni. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać żółtka. Dodać składniki sypkie, mąkę proszek do pieczenia oraz ciemne kakao – u mnie niesłodzone. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wylać na blaszkę lub tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. Piec 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.
MASA:
W szklance mleka wymieszać budynie wraz z mąką. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Wlać pozostałe mleko, i gotować, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki- ok 1 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksować, stopniowo dodając miękki tłuszcz. tak przygotowany krem wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć druga częścią, lekko dociskając.
POLEWA:
Cukierki przełożyć do garnka wraz masłem i mlekiem. Cały czas mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na ciasto. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia:) Smacznego.

polub_nas_na_facebook

Podobne przepisy

                                                                                                                                                             

Reklamy

3 thoughts on “Ciasto krówka z kremem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s