Kalafior faszerowany mięsem w sosie serowym

Robiłam już nadziewane papryki, kabaczki i przeróżne warzywa, ale kalafior nadziewany to moje pierwsze podejście. Inspiracją była Iza z bloga Smaczna Pyza. To nie pierwszy Jej  przepis, który u siebie wykorzystałam 🙂 Oczywiście musiałam coś zmienić i zamiast piersi z kurczaka użyłam mięsa mielonego z indyka. Ponieważ sezon kalafiorowy już dawno za nami, w sklepie można zakupić tylko małe lub bardzo małe główki. Porcję, która przygotowałam zjadłam zupełnie samiuśka. Miałam w planach zostawić coś dla Jakuba, ale nie mogłam się powstrzymać. Opinia więc jest tylko moja, ale było przepyszne. Polecam. DSC_0797

SKŁADNIKI:

kalafior 1 szt
mięso mielone drobiowe 250 g
jajko 1 szt
*chleb tostowy 2 kromki
sól morska mielona 1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
mleko 3 łyżki

sos:
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1 szklanka
ser parmigiano 4 łyżki
sól pieprz gałka do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior opłukać, oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut. W tym czasie przygotować farsz. Z pieczywa tostowego- można zastąpić bułką lub chlebem- odciąć skórki, przełożyć do miski i zalać 3 łyżkami mleka. Gdy wsiąknie w pieczywo dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone( u mnie z indyka), żółtko oraz sól morską i pieprz ziołowy. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, tak aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Z obgotowanego kalafiora delikatnie wyciąć głąb. Aby to zrobić ułożyłam go głąbem do góry w foremce ciut większej niż kalafior, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany farsz delikatnie nakładać między różyczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp 170 stopni.
Przygotować sos: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać , aż powstanie zasmażka. Partiami dodawać mleko, energicznie mieszając, rozcierając ewentualne grudki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polać kalafior. Można dodatkowo zapiec, aby powstała serowa skorupka. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Podobne przepisy

Tort warzywny z ryżem i szpinakiem

torcik waryzwnz

Reklamy

9 thoughts on “Kalafior faszerowany mięsem w sosie serowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s