Sushi z kurczakiem? Dlaczego nie!

Przecież nie każdy jest fanem surowej ryby. Ja zjem tylko wędzonego łososia, jakoś do reszty nie mogę się przekonać:) Moje sushi jest pyszne! Polecam.sushi z kurczakiem

SKŁADNIKI:

  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • ogórek zielony 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • płaty sushi nori 4 szt
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • sos sojowy 50 ml
  • pasta wasabi 1 łyżeczka
  • marchewka 2 szt
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć. Nasmarować pastą wasabi, przełożyć do miseczki polać sosem sojowym. Przykryć folią i wstawić do lodówki- najlepiej na noc. Pierś grillować na suchej patelni. Następnie pokroić je w paski. Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Ogórka zielonego nie obierać ze skórki i pokroić w słupki. Na płatach nori układamy cienką warstwę ryżu. Na nim kurczaka , marchewkę oraz kurczaka. Ciasno zwijać. Pokroić w paski. Smacznego.
Podobne przepisy
sushi efekt
Advertisements

2 thoughts on “Sushi z kurczakiem? Dlaczego nie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s