Pałki z kurczaka

Tego dnia na obiad miała być pomidorowa. Ale zabrakło czasu, bo u mnie pomidorowa gotuje się około 2 godzinek a czasem i dłużej. Wreszcie zawitała do mnie na kawkę koleżanka i zagadałyśmy się:) Jakub przyszedł z pracy głodny, baardzo głodny. Tak oto powstał obiad na szybko. Arborio + pieczony kurczak. Polecam.

pałki z kurczaka (2)

SKŁADNIKI:
ryż arborio 250 g
masło 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
pałki z kurczaka 5 szt
papryka mielona słodka 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól pieprz
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oczyścić , umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać do kurczaka. Wsypać paprykę mieloną słodką, zioła prowansalskie, doprawić niezbyt dużą ilością zmielonej soli morskiej oraz pieprzu czarnego. Przyprawami natrzeć kurczaka. W patelni rozgrzać olej, mięso obsmażać z każdej strony na zloty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, podlać odrobiną gorącej wody (ok 50 ml) i szybko przykryć przykrywką. Smażyć w ten sposób około 15 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wrzucić ryż, zeszklić. Następnie wlać odrobinę bulionu warzywnego. Gdy ryż wsiąknie wywar, czynność powtórzyć do miękkości ryżu. Przed ostatnim podlaniem wywaru dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Z patelni zdjąć pokrywkę i podsmażać jeszcze około 5 minut. Podawać na ryżu. Smacznego:)

Advertisements

3 thoughts on “Pałki z kurczaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s