Zrazy na placku i zdarte palce

Wołowina to jedno z tych mięs, które robię jak mam więcej czasu. Można by pomyśleć , że mam go baardzo dużo , gdyż nie pracuję a studiuję:) HA! ale za to mam Zosię. I wszyscy co ją znają wiedzą, że Zosia nie lubi siedzieć sama:) Do tego te placki ziemniaczane… uwielbiam je z cukrem, na kwaśno, ze śmietaną i w sosie i w każdej innej postaci. Tylko dlaczego mój robot kuchenny, nigdy nie zetrze ich tak jak tarka? A może znacie jakieś sposoby, jak nie zedrzeć przy tym wszystkich palców i paznokci?:)

zrazy wolowe i zdarte palce

SKŁADNIKI:
  • bitki wołowe 5 szt
  • bekon surowy 10 plastrów
  • przyprawa do duszenie mięsa
  • pieprz
  • ogórek konserwowy 5 szt
  • ziemniaki 5 dużych
  • pieprz sól, 1 szczypta
  • jajko 1 szt
  • mąka 5 łyżek
  • sosier 2 łyżki
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bitki wołowe, opłukać i osuszyć. Przełożyć na talerz i obficie posypać przyprawą do duszenia mięsa oraz pieprzem. Dobrze nasmarować z obu stron. Na każdym plastrze mięsa układać dwa plastry bekonu oraz jednego ogórka konserwowego. Zawijać w rulony. Mięso można związać nitką. Na patelni rozgrzać olej. Dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron( mnie zajęło to 15 minut) Po tym czasie podlać mięso gorącą , przegotowaną wodą, dodać sosier, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości ok godzinki. Ziemniaki obrać , opłukać i zetrzeć na tarce – najdrobniejsze oczka. Dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Mięso podawać na placku ziemniaczanym polane sosem z duszenia. Smacznego:)
Advertisements

6 thoughts on “Zrazy na placku i zdarte palce

  1. Ja trę placki przez sokowirówkę 😀 tylko trzeba pamiętać by dodać spowrotem sok do „odpadów”. Ja raz wyrzuciłam i były już nie tak smaczne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s