Chleb ze śliwką na zakwasie

Nie piekę zbyt często, ilość upieczonych chlebów mogę policzyć na palcach jednej ręki. Zdarza się , że sklecę jakieś bułeczki, ale pieczywo na zakwasie to już zupełnie inna bajka:) Przepis znalazłam na często odwiedzanym i bardzo popularnym blogu Smaczna Pyza. Zapraszam do zaglądania tam po ciekawe inspiracje. W oryginale są ziarna słonecznika ale  nie ma śliwek, ja miałam ich pod dostatkiem więc dosypałam sporą garstkę.  Przygotowanie niestety nie zajmuje 5 minut, trzeba przygotować wcześniej zakwas, wymieszać, później formować, przykryć, poczekać i dopiero piec. Ale uwierzcie mi, każda minuta pracy będzie Wam wynagrodzona. Chleb pachnie przepięknie, smakuję jeszcze lepiej. Upiekłam dwa bochenki, pierwszy został zjedzony jeszcze ciepły, drugi schowałam na śniadanie. Do grubo ukrojonej pajdy, potrzebne jest tylko dobre masło. Smacznego:)

DSC_0248

SKŁADNIKI:

na 2 bochenki:

  • 225 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 460 g wody o temp. pokojowej
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • spora garść suszonych śliwek
  • 200 g letniej wody
  • dodatkowo – kilka łyżek mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżeczki oleju

 PRZYGOTOWANIE:

Do sporej miski wsypać  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 500 g maki pszennej pełnoziarnistej, 225 g zakwasu żytniego oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Przygotowałam to dzień przed pieczeniem chleba, więc stało w lodówce 15 godzin.

Następnego dnia dodać pozostałe składniki: 250 g mąki pszennej 550 , 2 łyżeczki soli kamiennej, sporą garść suszonych śliwek ( jeśli są zbyt duże można je pokroić) oraz 200 g wody. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 3 godziny, aby ciasto lekko podrosło.

Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie ugniatamy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni, przed wstawieniem foremek, chleb posypać mąką.  Piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni o dopiec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego 🙂

polub_nas_na_facebook

Reklamy

2 thoughts on “Chleb ze śliwką na zakwasie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s