Pierniki teściowej

Łapka do góry, kto może powiedzieć , że ma rewelacyjną teściową? Ja podnoszę obie, choćby dlatego, że na święta zawsze przysyła pierniczki – oczywiście znalazłoby się jeszcze kilka innych powodów 🙂 W tym roku teściowie przyjeżdżają do nas, więc nici z pierniczków, ale nie szkodzi. Zostanie mi to wynagrodzone, bo teściowa robi pyszne szparagi w galaretce, a te już ciężej wysłać. Koniec słodzenia 🙂

Pierniczki oczywiście najlepsze będą jak ciut odleżą, ale do świąt zostało jeszcze 15 dni więc w zupełności wystarczy. Polecampierniki-tesciowej-82317

SKŁADNIKI:

  • mąka 2 szklanki
  • miód pitny 3/4 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • jajka 1 szt
  • cukier 1/2 szklanki- może być brązowy
  • przyprawa do pierników 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • woda
  • kolorowy lukier do zdobienia

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku podgrzać miód, z 2 łyżkami wody, dodać przyprawę do pierników. Całość cały czas mieszamy, następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Sodę oczyszczona rozpuszczamy 2 łyżkach wody, dodajemy ją do mąki, masła, cukru. Składniki łączymy z lekko ostudzonym miodem oraz jajkiem. Mieszamy drewniana łyżką. Ciasto wstawiamy do lodówki na min 1 godzinkę. Po tym czasie , ciasto rozwałkowujemy na placek ok 5 mm grubości, wykrawamy dowolne kształty foremkami lub od szablonów. Pieczemy 7 minut w 180 stopniach. Ozdabiamy kolorowymi lukrami i posypkami. Pierniczki będą najlepsze po kilku dniach, ważne aby trzymać je w zamkniętym pudełku. Smacznego:)

Reklamy

4 thoughts on “Pierniki teściowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s