Cake pops – moje pierwsze :)

Moje pierwsze, dlatego jeszcze takie niedopracowane. Gdzieniegdzie brakuje czekolady, ubrudziły mi się patyczki i tak dalej i tak dalej. Na szczęście w smaku wyszły rewelacyjne.  Następnym razem zrobię dużo większą porcję.  Takie cake pops sprawdzą się idealnie na każdym urodzinowym przyjęciu. Te przygotowałam na kiermasz ciast z okazji przybycia Świętego Mikołaja 🙂 Nawet nie zauważyłam kiedy zniknęły. Polecam

cookie poposSKŁADNIKI:

*ciasto ok 350 g
mascarpone 150 g
czekolada 1 tabliczka
posypka ozdobna
patyczki

PRZYGOTOWANIE:

* Ciasto- może być dosłownie każde. Czekoladowe, z dżemem, kruche. Ja użyłam babeczek , miałam ich ok 20 sztuk. Ilość mascarpone jest orientacyjna. Z opakowania dużego 250 g zostało mi ok 1 1/2 łyżki.
Ciasto- drobno porwać, pokroić, pokruszyć. Przełożyć do miski, dodać mascarpone, wymieszać.Powinna powstać jednolita kula. Ciasto nie powinno być zbyt mokre, inaczej będzie spadać z patyczków.
Z ciasta uformować kulki, wielkości troszkę większej niż orzech włoski. ułożyć na talerzyku i wstawić do zamrażarki. W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – lub tak jak ja, po setce nieudanych prób roztopienia czekolady, użyłam gotowej polewy.
Zmrożone kulki nabijać na patyczki- użyłam specjalnych patyczków, ale można użyć takich do lodów, lub do szaszłyków. Gdy czekolada odrobinę przestygnie, zamaczać w niej kulki. Od razu posypywać kolorowymi posypkami. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Advertisements

One thought on “Cake pops – moje pierwsze :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s