Sushi z ogórkiem

Kolejna propozycja na świetną orientalna przekąskę. Sushi tylko z ogórkiem, przecież nie każdy jest fanem surowej ryby. Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku jak zwinąć roladkę zapraszam na blog KOLOROWA KUCHNIA. Potrawa może nie świąteczna, ale na sylwestra będzie idealna. Polecam

sushi z ogórkiem

SKŁADNIKI:
  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • ogórek zielony 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • płaty sushi nori 4 szt
PRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ogórka zielonego umyć pokroić w słupki. Ja nie obieram ze skórki. Następnie wyciąć pestki. Na plaster nori nakładamy cienką warstwę ryżu – zostawiając wolne po ok 1 cm od brzegów. Układamy słupek ogórka. Zawijamy ciasno roladkę. Kroić bardzo ostrym nożem w ok 2 cm grubości plastry. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

7 thoughts on “Sushi z ogórkiem

  1. Takiego jeszcze nie jadłam. Czas na zmiany. Moja sasiadka każdego roku robi na wigilię. W tym roku mamy się wymienić trochę jedzeniem. Chyba trochę jej podpowiem 😉 Dzięki za inspirację 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s