Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą

Zakochałam się w pizzy na cienkim cieście! Ostatnio przygotowuję ją dwa razy w tygodniu i nie mam dość 🙂 Dodatki można zmieniać wg upodobań lub tego co akurat ma się w lodówce. Każda jest przepyszna.  Ta jest ulubioną Jakuba, ja zawsze dodaję sobie jakieś świeże warzywka. Szkoda tylko , że czas oczekiwania aż wyrośnie ciasto jest taki długi. Godzinka minimum. Więc jeśli nadmiar zajęć i totalny brak czasu nie pozwala Wam na przyrządzenie domowej pizzy, polecamy stronę Foodpanda. Znajdziecie tam wszystko na co tylko macie ochotę, od kuchni włoskiej do indyjskiej. Więcej informacji tutaj: KLIK. Polecam UntitledSKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • mąka 500 g
  • sól 2 łyżeczka
  • drożdże 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • woda ciepła ok 200 ml
  • sos:
  • pomidor 2 szt
  • papryka kolorowa 2 szt
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • sól pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • bazylia świeża kilka listków
  • nadzienie:
  • panchetta ok 10 plastrów
  • mozzarella żółta tarta 150 g
  • mozzarella biała 120 g
  • sałata i pomidorki koktajlowe do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Przekładamy do czystej miski wysypanej odrobią mąki, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Uformować kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym sosem warzywnym (zostawić ok 2 łyżek na posmarowanie wierzchu), posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Następnie na jednym z końców ułożyć plastry odsączonej z zalewy białej mozzarelli.

Roladę zwinąć, z wierzchu posmarować pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu , pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Podałam na sałacie z pomidorkami koktajlowymi.

 polub_nas_na_facebook

Reklamy

8 thoughts on “Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s