Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

Wchodząc do sklepu można dostać tzw. oczopląsu:) rodzai wędlin setki, jedna lepsza od drugiej, pachną, świecą i kuszą. I tak, kilka dni temu kupiłam 10 plasterków szynki z beczki , cena kosmiczna- a po 2 dniach była już klejąca, niepachnąca i nawet nie nadawała się już do „resztkowej zapiekanki”. Postanowiłam upiec najprostsza karkówkę na chleb. Zapach jaki roznosił się po domu podczas pieczenia – nie do opowiedzenia:) Teraz wiem co jem, żadnej chemii , polecam, naprawdę warto:)karkóka pieczona ok

SKŁADNIKI:
  • karkówka 2 kg
  • papryka mielona słodka 2 łyżki
  • czosnek 5 ząbków
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę opłukać i osuszyć. Ja, nie odkrawam od mięsa żadnych „tłuszczyków”, podczas pieczenia wytopi się. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Przecisnąć przez praskę czosnek.Przyprawami dokładnie natrzeć karkówkę. Przykryć i wstawić do lodówki na min 8h. U mnie stało 20h. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni. Mięso przełożyć do brytfanki , polać olejem. Piec 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni piec godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na ok 30 minut i można serwować. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Reklamy

5 thoughts on “Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s