Domowa pieczeń z pieczarkami

Domowe wędliny stają się mocno popularne w okresie świątecznym, dlatego przypominam o tej 🙂 Któregoś pięknego dnia w szale zakupowym , w koszyku pojawiło się mięso mielone. I tak siedziałam wieczorem i myślałam co z nim zrobić, może mielone na obiad? A może spaghetti? Nie:) Będzie domowa pieczeń do kanapek. Idealna kompozycja delikatnego mięsa z indyka i pieczarek smażonych na maśle. Ułożona na świeżym pieczywie rozpływa się w ustach. Rewelacja:)domowa pieczeń ok

SKŁADNIKI:
  • Mięso mielone z indyka 1/2 kg
  • bułka kajzerka 1/2 szt
  • jajko 1 szt
  • pieczarki 300 g
  • sól pieprz 1/2 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • bułka tarta 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oczyścić( nie obierać ze skórki) pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle.Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku. Następnie odcisnąć i przełożyć do mięsa. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować miękkim tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dnie formy ułożyć 1/3 mięsa, następnie 1/2 pieczarek. Przykryć kolejną porcją mięsa i pieczarek. Na wierzchu zawsze powinna być warstwa mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 45 minut w 180 stopniach. Przed krojenie pozostawić do przestygnięcia. Smacznego:)
polub_nas_na_facebook
Advertisements

9 thoughts on “Domowa pieczeń z pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s