Domowa szynka w ziołach

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na domowe wędliny. Z reguły była to karkówka, którą lubię w każdej postaci. Tym razem spróbowałam przepisu , który znalazłam na blogu Takie tam pichcenie . Zaintrygował mnie czas gotowania szynki , dwa razy dziesięć minut. Musiałam przekonać się co z tego wyjdzie. Szynka ma wspaniały zapach, jest soczysta i bardzo smaczna. Idealna na świąteczny stół. Polecam 🙂

domowa szynka (3)SKŁADNIKI:

1.20 kg mięsa od szynki lub łopatki
Marynata:
4 -5 listków laurowych
Ziele angielskie 5-6 kulek
Pieprz zielony – kilkanaście ziarenek ( pełna łyżeczka)
Majeranek – łyżka
Zioła prowansalskie- łyżka
Pieprz ziołowy- łyżka
Tymianek – łyżka
Pieprz czosnkowy – łyżka
10 łyżeczek soli
Papryka słodka mielona- łyżka
Majonez – pełna łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka nalać wody tyle aby po włożeniu mięsa, całe je przykryła. Następnie dodać czubatą łyżkę majonezy i dokładnie wymieszać tak aby majonez rozpuścił się. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sypkie. Dodać do garnka i ponownie przemieszać. Całość zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie mięso opłukać, ja użyłam łopatki wieprzowej. dokładnie osuszyć i związać ciasno nitką. Włożyć do zimnej zalewy, zagotować i od tego momentu gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić w gorącej zalewie mięso, najlepiej na całą noc.
Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i odczekać kolejne 12 godzin.
Wyciągnąć szynkę z zalewy , kroić w cienkie plastry. Smacznego:)

TUTAJ ZNAJDZIECIE WIĘCEJ PRZEPISÓW NA DOMOWE WĘDLINY

karkówka pieczona (5)

polub_nas_na_facebook

Advertisements
Posted in EAT

10 thoughts on “Domowa szynka w ziołach

  1. Kilka dni temu dostałam od przyjaciół bardzo podobny przepis / podobny ze względu na czas i sposób gotowania /. W skład zalewy wchodził tam cukier, całkiem sporo cukru i nie wykorzystałam tego przepisu. Za to Wasza zalewa bardzo mnie zachęca 🙂
    Tylko jest jeszcze jedna różnica w obu przepisach. Moi przyjaciele wkładają w pierwszym dniu mięso do wrzącej zalewy, a nie tak jak Wy do zimnej, Tak teoretycznie miałoby to sens, bo wtedy mięso nie odda swych smaków i soków wywarowi / wszak to nie rosół 🙂 /- ale czy na pewno ? spokoju mi to nie daje :):) PRZEZ WAS BĘDĘ MUSIAŁA ZROBIĆ TO NA DWA SPOSOBY I PORÓWNAĆ :););)

  2. Pingback: Domowa szynka | Smaczni Przyjaciele

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s