Węgierski gulasz wołowy

Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań na blogu i jedno z tych , które bardzo często gości w moim menu. Można do niego dodać co tylko mamy, u mnie obowiązkowo papryki kolorowe.   ziemniaki nie cieszą się u mnie ogromną popularnością dlatego często podaję z makaronem lub białym ryżem. Idealna rozgrzewająca potrawa, świetna na rodzinne spotkania jak i na codzienny obiad. Gorąco polecam.

DSC_1101

SKŁADNIKI:

  • mięso wołowe gulaszowe 3/4 kg
  • sól pieprz 1 szczypta
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • papryka kolorowa 3 szt
  • kukurydza 3 łyżki
  • pieprz cayenne 1 szczypta
  • pieczarki ok 10 szt

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mięso, pod koniec posypać szczyptą soli i pieprzu oraz papryką mieloną słodką. Podlać gorącą wodą (tak aby przykryło mięso), dodać paprykę mieloną słodką, pieprz cayenne i dusić ok 60 minut lub do miękkości mięsa. Papryki kolorowe oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z kukurydzą , wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić w ćwiartki i podsmażyć na łyżce masła. Dodać do pozostałych składników na kilka minut przed zakończeniem duszenia. Podałam z ryżem. Smacznego:)

Reklamy

5 thoughts on “Węgierski gulasz wołowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s