Zaczynam piec chleby!

Gdy byłam dzieckiem mama wysyłała mnie do piekarni, która znajdowała się na drugim końcu ulicy. Bywało i tak, że stałam w długiej kolejce i czekałam aż „dopieką” chleb 🙂

Sprzedawali jeszcze gorący, wkładałam go wtedy do bawełnianej „szmacianki” na długich ramionkach i wymachiwałam na wszystkie strony żeby ostudzić. Dziecięca wyobraźnia nie zna granic:) Nim doszłam do domu, obie piętki były zjedzone. Pamiętam ten smak i zapach, tą chrupiącą skórkę i rewelacyjny miąższ. Teraz już nie pieką takich chlebów. Chyba że w domowym zaciszu.
Moja przygoda z wypiekaniem chleba nie trwa od dawna. Niestety wyrabianie go ręcznie lekko mnie zniechęcało. Pod choinkę dostałam super robot kuchenny, posiada końcówkę do wyrabiania chleba. W ciągu tygodnia upiekłam już 3 różne, ale każdy zniknął jeszcze ciepły. Nie potrzeba dodatków, żadnych szynek i serów, wystarczy odrobina dobrego masła. Rewelacja.Dziś chciałabym pokazać kilka przepisów na domowe pieczywo, nie tylko na chleby. Polecam.

                                                                                                                           Chleb bez wyrabiania pieczony w garnku żeliwnym


SKŁADNIKI:
400 g mąki pełnoziarnistej chlebowej
300 g wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
mąką lub otręby do podsypywania

PRZYGOTOWANIE:
W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce.
Smacznego:)
Chleb ze śliwką na zakwasie

SKŁADNIKI:
na 2 bochenki:
225 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
500 g mąki pszennej pełnoziarniste
460 g wody o temp. pokojowej
250 g mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki soli kamiennej
spora garść suszonych śliwek
200 g letniej wody
dodatkowo – kilka łyżek mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Do sporej miski wsypać  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 500 g maki pszennej pełnoziarnistej, 225 g zakwasu żytniego oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Przygotowałam to dzień przed pieczeniem chleba, więc stało w lodówce 15 godzin.
Następnego dnia dodać pozostałe składniki: 250 g mąki pszennej 550 , 2 łyżeczki soli kamiennej, sporą garść suszonych śliwek ( jeśli są zbyt duże można je pokroić) oraz 200 g wody. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 3 godziny, aby ciasto lekko podrosło.
Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie ugniatamy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni, przed wstawieniem foremek, chleb posypać mąką.  Piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni o dopiec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)
Domowy chleb ze słonecznikiem

SKŁADNIKI:
mąka chlebowa pszenno-żytnia  250 g
ciepła woda 150 ml
drożdże świeże 10 g
ziarna słonecznika 3 łyżki
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:

Chleb nie wymaga przygotowywania zaczynu, dlatego przepis jest taki szybki :) Mąkę przełożyć do miski, dodać wodę, drożdże, ziarna słonecznika oraz odrobinę soli. Zagnieść ciasto. Przełożyć do czystej miski, przykryć czystą ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. po ok godzinie, ciasto przełożyć do foremki w której będziemy piec chleb i odstawić na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 190 stopni, wstawić chleb i piec 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia . Smacznego:)
Domowy chleb czosnkowy z serem

SKŁADNIKI:
chleb 1 szt
ser żółty 100 g
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
szczypiorek do posypania
majonez, ketchup

PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki przełożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dokładnie utrzeć wszystkie składniki aby powstała jednolita masa. Chleb ponacinać na 3/4 głębokości po skosie, tak aby powstała kratka. W nacięcia nakładać masło czosnkowe oraz pokrojony w kawałki żółty ser. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić chleb i zapiekać do rozpuszczenia sera- u mnie ok 12 minut. Podałam z sosem z wymieszanego majonezu i ketchupu. Wierzch posypałam świeżym, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego:)

Rolada chlebowa z czosnkiem i serem feta

SKŁADNIKI:
  • CIASTO
  • mąka 2 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki
  • drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda 300 ml
  • sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
  • NADZIENIE:
  • ser feta 1 kosteczka 200 g
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • natka pietruszki 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. Ser fet pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)

Reklamy

12 thoughts on “Zaczynam piec chleby!

  1. Uwielbiam domowy chleb:(ten smak,zapach..ach.Od ponad tygodnia siedzę w Beskidzie Śląskim i zawsze mają tu niesamowicie dobre pieczywo,chleb z chrupiaca skórką i pachnący tak,że na samą myśl cieknie slinka:)

  2. Ohhhh, aż mi zapachniało. Ja uwielbiam ten najprostszy, bez wyrabiania. Głównie za tę niesamowicie chrupiącą, grrrrrrubą skórkę 🙂 Niestety ze względu na posiadanie piecyka elektrycznego i gigantyczne rachunki za prąd muszę się teraz wstrzymać z pieczeniem. Pozostaje mi patrzenie na zdjęcia i przełykanie śliny 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s