Portugalskie mleczne bułeczki

Ostatnio eksperymentuję z wypiekami. W prezencie świątecznym dostałam super robot kuchenny, który wyrabia idealne ciasto, więc przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. To moje pierwsze bułeczki na mleku, przepis znalazłam u Smacznej Pyzy, jednak poszłam ciut dalej i użyłam oryginalnego przepisu, który możecie znaleźć na blogu Kuchnia Agaty. Bułeczki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Myślę, że idealnie pasowałby do nich dżem , niestety u mnie w domu nigdy go nie ma 🙂 Bułeczki formowała ze mną córa, tak mocno wygniotła ciasto, że musiały wyrosnąć zupełnie od nowa. I tak z 2 godzin oczekiwania na nie , zrobiło się 4! Piekłam je prawie że w nocy a zapach unosił się jeszcze do rana. Bułeczki są przepyszne, gorąco polecam. 

DSC_0165SKŁADNIKI:

mleko – 300 ml
masło – 35 g
żółtko – 2 szt
jajko – 1 szt
mąka pszenna – 500 g
cukier – 75 g
sól – 1 łyżeczka
drożdże suszone – 8 g
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na bułeczki można wyrabiać ręcznie, ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego.
W rondelku rozpuścić masło, dodać 300 ml mleka i lekko podgrzać. Następnie dosypać drożdże i odstawić. W tym czasie do miski przełożyć mąkę, cukier, żółtka, miąższ z laski wanilii lub ekstrat lub cukier waniliowy . Wymieszać, dodać mleko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli mocno lepi się do rąk , dodać jeszcze odrobinę mąki ( ja dodałam jeszcze ok 1 łyżki).

Ciasto przełożyć do czystej miski, lekko obsypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na części i uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie i ponownie odstawić na ok 30 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15-18 minut.

Podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego:)

      Córa Zosia wyrabia bułeczki:)

DSC_0147

Reklamy

5 thoughts on “Portugalskie mleczne bułeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s