Beziki

W planach miały być makaroniki, ale oczywiście zabrakło mi podstawowego składnika czyli migdałów. Córa już siedziała w kuchni gotowa do działania, więc musiałam naprędce coś wymyślić. Bezy u nas w domu lubi każdy. najbardziej z owocami i lodami 🙂 Ale pierwszy raz przekładałam je gęstą śmietaną – clotted cream. Nie jest słodka i idealnie równoważy słodycz bezy. Dodałam ciut barwnika spożywczego, na opakowaniu napisane że naturalny. Do nakładania na papier najlepiej sprawdzi się szpryca lub rękaw, u mnie oczywiście gdzieś się zagubił i nakładałam małe, niskie placki łyżką. Beziki zniknęły w kilka minut. Następnym razem zrobię większą porcję. PolecamDSC_0222

SKŁADNIKI:

4 białka
100 g cukru
100 g cukru pudru
szczypta soli
barwnik spożywczy szczypta
bardzo gęsta śmietana lub mascarpone

PRZYGOTOWANIE:

Białka przełożyć do misy i zacząć ubijać z dodatkiem szczypty soli, gdy zmienią konsystencję ale nie będą zupełnie sztywne zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Ubijamy ok 6 minut. następnie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy na największych obrotach przez 5 minut. Piana musi być lśniąca i sztywna.  Nakładać przy pomocy rękawa na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 110 stopni bez termoobiegu i piec 60-70 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić w nim bezy. Jak już całkowicie ostygną wyciągnąć z piekarnika, przekładać mascarpone lub tak jak ja bardzo gęstą śmietaną – clotted cream.  Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Reklamy

6 thoughts on “Beziki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s