Pierdzioszka czyli fasolka po bretońsku

To moje drugie podejście do fasolki po bretońsku. Ostatni raz robiłam jakieś 3 lata temu i zupełnie zapomniałam o tym daniu.  Wczoraj, zupełnie przypadkowo podczas robienia porządków w jednej z kuchennych szafek znalazłam białego Jasia:) Zalałam wodą i zostawiłam na noc. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, wystarczy od czasu do czasu przemieszać i coś tam dołożyć.  W oryginalnym przepisie powinna być dobra kiełbasa i kawałek boczku. U mnie w zastępstwie wędlina i kabanos. Fasolka ponoć najlepsza dopiero na następny dzień, lub taka kilkukrotnie odgrzewana. Nie wiem czy się o tym przekonam, bo już prawie nic nie zostało:) Polecamfasolka po bretonsku

SKŁADNIKI:

  • fasola typu jaś suszona 1/2 kg
  • przecier pomidorowy 150 g
  • cebula 1 duża
  • szynka dowolna ok 10 plastrów
  • kabanos 2 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól pieprz do smaku
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 płaska łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę umyć i przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do garnka, dolać wody, tak aby przykrywała fasolkę ok 2-3 cm, ziele angielskie i liść laurowy, gotować ok 40 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do fasolki. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć. Kabanosa pokroić w małe kawałki. Mięsa dodać do pozostałych składników. Dosypać majeranek, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zamieszać zmniejszyć ogień.

Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić na patelni, dodać masło i cały czas mieszając podsmażać niecałą minutę. Dodać do zupy. Gotować do miękkości fasolki, na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Podobne przepisy:

Zupa gulaszowa

DSC_1108

Reklamy
Posted in EAT

8 thoughts on “Pierdzioszka czyli fasolka po bretońsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s