Papryka faszerowana z pomidorami i mozzarellą

Lubię nadziewane warzywa. Ponieważ nasza rodzina jest bardzo mięsożerna, najlepiej jak w środku znajdzie się choć kawałek mięsa. Farsz właściwie jest dobierany wg gustu. Można naładować co tylko chcemy. I tak właśnie dziś, robiąc przegląd lodówki, gdzieś na jej tyle znalazłam dwie kluki mozzarelli. W szafce puszkę pomidorów. Wszystko wrzuciłam do mojego super robota , wymieszało w minutę i gotowe 🙂 Uwielbiam takie dania. Najlepsza do nadziewania jest papryka czerwona i żółta, po upieczeniu są lekko słodkawe. Zielona będzie lekko gorzkawa. Ale to już według uznania. Danie prezentuję się rewelacyjnie – zdjęcie robione na szybcika, więc nie oddaje całego uroku. Polecam, jest rewelacyjne. DSC_0548SKŁADNIKI:

papryka kolorowa 5 szt
mięso mielone z indyka 500 g
ryż 1 torebka
pomidory z puszki 500 g
mozzarella biała 2 x 125 g
sól pieprz do smaku
bazylia suszona 1 łyżeczka płaska
czosnek 2 ząbki
pieczarki ok 5-7 szt
masło 2 łyżki
*kucharek 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

Ryz ugotować al dente i ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię suszoną – można zastąpić świeżą. Mozarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę , dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę. Papryki opłukać , odciąć górę, oczyścić z pestek, środek oprószyć solą i pieprzem, nakładać mięsną masę do środka. Ustawić w żaroodpornym naczyniu . Nalać odrobinę wody i dodać łyżkę kucharka – można pominąć to i sama woda też wystarczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)

DSC_0551

8 thoughts on “Papryka faszerowana z pomidorami i mozzarellą

  1. Pingback: Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej | POTRAVEL

Dodaj komentarz