Placki z kurczaka

Już kiedyś o nich pisałam, ale przepis tak często wykorzystuję,  że postanowiłam i Wam o nim przypomnieć. Placki pierwszy raz jadłam u teściowej, zaczarowały mnie. Są mega-szybkie w przygotowaniu, poza patelnią i nożem nie wymagają prawie nic więcej. Oczywiście można dodać do nich co tylko chcemy. Zamiast pietruszki – bazylię. Zamiast kurczaka – indyka. Wszystko według upodobań 🙂 Polecamplacki z kurczakiem

SKŁADNIKI:

pierś z kurczaka 2 szt
majonez 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
kucharek 1 łyżka
natka pietruszki
jajko 2 szt
maka ok 3 łyżek
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć do miski, dodać dwa jajka, łyżkę kucharka lub innej przyprawy oraz dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać, odstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie dodać, drobno posiekaną natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną. Ponownie przemieszać. Smażyć na średnio gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z sosami, ja podaję z czosnkowym oraz majonezowo-ketchupowym. Smacznego 🙂

Advertisements

8 thoughts on “Placki z kurczaka

  1. Uwielbiam! Ja pomijam majonez a dodaję jeszcze cebulkę i paprykę (pokrojone drobno i zeszklone) – placuszki pięknie wtedy wyglądają i są super! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy bo można je przygotować wcześniej a po odgrzaniu w piekarniku są równie pyszne!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s