Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej

Za gołąbki zabierałam się już od dawna, ale ciągle coś mi przeszkadzało żeby je zrobić. Raz kupiłam prawie wszystkie składniki, ale zapomniałam o kapuście. Wtedy powstały przepyszne papryki nadziewane. Wczoraj udało się 🙂 Lubię gołąbki w kapuście włoskiej, jest ona na tyle miękka, że nie trzeba jej zbytnio gotować, a wystarczy tylko podpiec. Przygotowanie ich zajęło mi 30 minut plus czas pieczenia, więc nie jest to danie pracochłonne. Podałam z sosem śmietanowym, były tak pyszne, że prawie połowę zjadłam sama na obiado-kolację. Polecam

DSC_0639

SKŁADNIKI:

kapusta włoska 1 główka
pieczarki 400 g
ryż 1 torebka
mięso mielone 250 g
sól pieprz do smaku
jajko 1 szt
kucharek lub warzywko 1 łyżka
śmietana do zup i sosów 50 ml
masło 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty odciąć liście, lekko obgotować w osolonej wodzie, następnie odstawić do ostygnięcia. Pieczarki oczyścić i pokroić, ale niezbyt drobno. Dobrze obsmażyć na roztopionym maśle, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Do miski przełożyć mięso mielone – u mnie wieprzowe. Dodać ugotowany i studzony ryż, pieczarki oraz jajko. Dodać sól, pieprz, odrobinę oleju. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zawijać. Układać w żaroodpornym naczyniu. Podlać ciepłą wodą, tak do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu posypać warzywkiem lub kucharkiem. Przykryć kilkoma liśćmi i piec 30 minut w 170 stopniach, następnie ściągnąć liście, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 20-25 minut w zależności od wielkości gołąbków. Do powstałego sosu z pieczenia dodać śmietanę, polewać gołąbki. Smacznego:)

Reklamy

7 thoughts on “Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej

  1. Lubię bardzo! Gołąbki dla Mnie pod każdą postacią 😉
    Zjadłam ostatnio wersję węgierską tego dania i niestety się nie popisali, pewnie zły lokal wybrałam.

    p.s
    Powodzenia w konkursie na blog roku!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s