Chiński Nowy Rok i kaczka hoisin

Nowy Rok jest najdłuższym i najważniejszym świętem w chińskim kalendarzu . Chiński Rok 4712 zaczyna się 31 stycznia 2014 a świętować będą przez  15 kolejnych dni. W kraju tym , ludzie mogą brać tygodnie urlopu aby móc w pełni przygotować się do obchodów.

Rok Konia.

Według starożytnej legendy, Budda poprosił wszystkie zwierzęta aby spotkały się z nim w Chiński Nowy Rok. Przyszło ich dwanaście i Budda nazwał rok po każdym z  nich.  Ogłosił, że osoby urodzone w roku każdego zwierzęcia będą posiadały ich cechy osobowości.  Osoby urodzone w roku Konia są odważne i niezależne. Szczere i lubiące nowe wyzwania. Nie bywają w życiu samotne i mają wielkie powodzenie w miłości.

Na obchody Chińskiego Nowego Roku ludzie ubierają się w czerwień, która symbolizuje ogień i według legend może odgonić pecha. W dawnych czasach ludzie palili laski bambusa, wierząc, że trzask płomieni odgoni złe duchy, dziś zostało to zastąpione fajerwerkami.  Jest to czas łączenia się rodzin. Wszyscy zbierają się by wspólnie zjeść posiłek i świętować.

Przepiękne latarnie, które wyglądają jak dzieła sztuki,  malowane ptaki, zwierzęta , kwiaty, znaków zodiaku i sceny z legendy i historii, zapalane są piętnastego dnia pierwszego miesiąca księżycowego.  Ludzie zapalają latarnie w świątyniach i na odbywającej się paradzie. Najpopularniejszą latarnią jest smok, który może osiągnąć olbrzymie rozmiary i długość nawet 100 metrów. Zwykle wykonany jest z jedwabiu, bambusa i papieru.  Tradycyjnie smok trzymany jest przez młodych ludzi, którzy tańcząc przechodzą przez ulice.

A w jakim roku Wy jesteście urodzeni?

Chinese Zodiac Rat Chinese Zodiac Cow Chinese Zodiac Tiger Chinese Zodiac Rabbit Chinese Zodiac Dragon Chinese Zodiac Snake Chinese Zodiac Horse Chinese Zodiac Sheep Chinese Zodiac Monkey Chinese Zodiac Chicken Chinese Zodiac Dog Chinese Zodiac Pig
Rat Cow Tiger Rabbit Dragon Snake Horse Sheep Monkey Chicken Dog Pig
1900
1912
1924
1936
1948
1960
1972
1984
1996
2008
1901
1913
1925
1937
1949
1961
1973
1985
1997
2009
1902
1914
1926
1938
1950
1962
1974
1986
1998
2010
1903
1915
1927
1939
1951
1963
1975
1987
1999
2011
1904
1916
1928
1940
1952
1964
1976
1988
2000
2012
1905
1917
1929
1941
1953
1965
1977
1989
2001
2013
1906
1918
1930
1942
1954
1966
1978
1990
2002
2014
1907
1919
1931
1943
1955
1967
1979
1991
2003
2015
1908
1920
1932
1944
1956
1968
1980
1992
2004
2016
1909
1921
1933
1945
1957
1969
1981
1993
2005
2017
1910
1922
1934
1946
1958
1970
1982
1994
2006
2018
1911
1923
1935
1947
1959
1971
1983
1995
2007
2019

Dziś chciałam polecić kaczkę w sosie hoisin, ze smażonymi warzywami i makaronem. Idealne danie na świętowanie.

kaczka hoisin

SKŁADNIKI:

Nogi z kaczki 2 szt
sól pieprz szczypta
olej
fasolka szparagowa 100 g
awokado 1 szt
papryka kolorowa 2 szt
*makaron chiński
na sos:
45 gramów orzechów ziemnych, obranych, wcześniej uprażonych
4 łyżki oleju arachidowego
3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
1 łyżka miodu
2 łyżki octu białego
1/2 łyżeczki sosu piri piri
2 szczypty imbiru mielonego
mieszanka przypraw do dań kuchni azjatyckiej Stir-Fry

PRZYGOTOWANIE:

nogi z kaczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Obsypać solą i pieprzem i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, zaczynając od strony ze skórą.
Przygotować sos hoisin : Orzechy przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki oleju arachidowego, szczyptę soli i zmiksować na jednolitą masę.
Całość przełożyć do garnka, dodać 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki octu białego, 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego, całość wymieszać, dodać 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego oraz szczyptę przyprawy do dań azjatyckich. Wymieszać gotować często mieszając ,aż sos zgęstnieje.
Usmażoną kaczkę ściągnąć z patelni i obrać z mięsa. Na tłuszcz na którym się smażyła, wrzucić pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową oraz kolorowe papryki, podsmażać przez 2 minuty, dodać kawałki mięsa i sos, znowu podsmażać. Na samym końcu dodajemy makaron, mój był gotowy, wystarczy go tylko podgrzać. Dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze \, na wierzchu układamy kawałki, świeżego obranego i pokrojonego w kostkę awokado.
Smacznego:)

polub_nas_na_facebook

Advertisements

9 thoughts on “Chiński Nowy Rok i kaczka hoisin

  1. Bardzo mnie zaciekawił ten indonezyjski sos sojowy. Ja kiedyś kupowałam chińskie potem się przerzuciłam na japońskie a indonezyjskiego jeszcze nie miałam.
    Tego, że smakowicie wygląda nawet nie muszę pisać bo widać:)

  2. a ja jestem kurczak
    wszelka chińszczyzna jest pysznościowa, kaczkę chętnie wypróbuję. Ten sos z orzeszkami bardzo mi się podoba, ale jeść mogłabym go ja, mąż niestety jest uczulony. No i ten makaron – uwielbiam dania z makaronem, często je zamawiam w chińskiej restauracji ale w domu nigdy go nie przyrządzałam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s