Biały chleb z garnka żeliwnego

Na blogu coraz więcej wypieków, od kiedy pojawił się w mojej kuchni super robot, polubiłam pieczenie. Kolejna wersja chleba, tym razem biały, czasami nazywają go chlebem emigrantów, upieczony dla znajomych do których wybrałam się w sobotę. Najlepszy świeżutki i jeszcze ciepły. Znika w mgnieniu oka. Jest idealnie wilgotny w środku a skórka jest chrupiąca, ale nie twarda. Przepis bardzo prosty. Polecam. DSC_0663SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 7g suszonych drożdży lub 15 świeżych
  • 1/4 szklanki cukru (dałam niecałe 2 łyżki)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 i 3/4 – 4 szklanki mąki pszennej chlebowej

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże mieszamy z przesianą mąką. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto – ja wyrabiam za pomocą robota kuchennego, później tylko „dopieszczam” :). Następnie przełożyć do miski, przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wstawiamy pusty garnek i nagrzewamy go przez ok 30 minut, po tym czasie do gorącego garnka, wsypujemy odrobinę mąki, przekładamy wyrośnięte ciasto, posypujemy mąką , zakrywamy pokrywka i pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego:)

Podobne przepisy:

DSC_1388

 

Reklamy

7 thoughts on “Biały chleb z garnka żeliwnego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s