Chlebek bułgarski słonecznik

Jestem nim zachwycona. To mój pierwszy taki chleb. Znalazłam go na blogu Ugotujmy to i natychmiast wiedziałam , że muszę go upiec. Przyznam,  że największą frajdę miała córa przy ugniataniu , smarowaniu a później zawijaniu ciasta. Pierwszy raz chleb wyrósł tak mocno. Jest delikatny ale mięsisty, w smaku podobny do chałki. Dodałam dużo ziaren słonecznika, sezamu i pestek dyni.  Idealny na śniadanie ze szklanką mleka albo posmarowany twarożkiem. Można upiec jako imprezową zakąskę – taki chlebek do odrywania. Polecam, jest rewelacyjny 🙂chlebek bulgarski

SKŁADNIKI:

Z podanych składników wyszły 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej
3 duże jajka
3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży

dodatkowo:
125 g masła roztopionego
kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania
żółtko roztrzepane do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:

Do większej miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia 10-15 minut. Pozostałe składniki na ciasto przełożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i ugnieść ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem – ciasto łatwo odejdzie. Przykryć folią spożywczą i ostawić do podwojenia objętości. U mnie zajęło to godzinę, ale może zająć dłużej.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. jeżeli miska będzie wysmarowana olejem, nie będzie trzeba podsypywać mąką przy wałkowaniu. Placki ciasta smarować rozpuszczonym masłem i układać na sobie. Następnie podzielić na 8 lub 12 części ( zdjęcie) tak aby powstały trójkąty. Zawijać od szerszej strony w ruloniki – tak jak rogaliki. Układać w blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej mące. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – ok 30 minut. Przed pieczeniem posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami. U mnie mieszanka słonecznik, pestki dyni, sezam. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Należy sprawdzać żeby skórka nie przypiekła się zbytnio. PO upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego:)

CHLEBEK BULGARSKI1

Reklamy

3 thoughts on “Chlebek bułgarski słonecznik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s