Łosoś pieczony w sosie na warzywach

Zatęskniłam za latem ! Słońca mi strasznie brakuje. Niby nie jest zimno,  tu w UK prawdziwa zima jeszcze nie przyszła i mam nadzieję, że już się nie pojawi, ale myślami jestem już gdzieś na plaży. Oglądam programy w których ludzie przeprowadzają się w ciepłe kraje i dziś im strasznie zazdroszczę , że mogą porządnie wygrzać tyłek 🙂

Przyciągnęłam troszkę słońca do kuchni. Dziś proponuję łososia na świeżych warzywach. Danie prawie że ekspresowe i banalnie proste. Nie jestem fanką łososia, ale w tej formie zawsze zjem:) Polecamłosoś

SKŁADNIKI:

łosoś 4 porcje po ok 150 g
śmietana gęsto 300 ml
mozzarella żółta tarta 100 g
masło 1 łyżka
sól pieprz kurkuma do smaku
mix sałat 1 opakowanie
papryka żółta 1 szt
pomidorki koktajlowe ok 12 szt
cebula czerwona 1 szt

PRZYGOTOWANIE:

Łososia opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę przelać do garnka, dodać startą mozzarellę, łyżkę masła, odrobinę soli i pieprzu. Lekko podgrzać aby ser się rozpuścił. Polać rybę , wstawić na nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować sałatę. Mix sałat rozłożyć na talerzach, dodać dość grubo pokrojoną cebulę oraz paprykę. ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Upieczoną rybę wykładać na sałatę. Smacznego:)

Reklamy

5 thoughts on “Łosoś pieczony w sosie na warzywach

  1. Kocham ryby więc pewnie wypróbuje! 🙂 U mnie za oknem słońce szaleje 🙂 jak zjem jeszcze taką letnią potrawę to już zupełnie zapomnę o zimie 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s