Roladki z ryby nadziane szpinakiem i grzybami

To propozycja dla tych, którzy lubią rybę w każdej postaci, lub dla tych tak jak i ja, którzy w piątki nadal na obiad nie serwują mięsa 🙂 Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś darmowej gazetce. W oryginalnym przepisie są jeszcze orzechy, ale ja zupełnie zapomniałam ich dodać.  Roladki, co musicie przyznać, wyglądają całkiem apetycznie, a w smaku… rozpływają się w ustach. Wystarczy 15-20 minut pieczenia i rybka jest gotowa. Farsz idealnie do niej pasuje, a podczas pieczenia wytwarza się sos, którym możemy polać ryż lub ziemniaki, w zależności z czym rybę podajemy. Ja podałam tylko ze świeżymi pomidorami koktajlowymi. Jeśli więc znudziła Wam się ryba smażona w jajku i bułce, polecam ten przepis:) DSC_0853

SKŁADNIKI:

filety z ryby u mnie flądra bez skóry ok 1 kg
młody świeży szpinak 250 g
pieczarki brązowe 300 g
masło 2 łyżki
rozmaryn 1 gałązka
sól morska
pieprz grubo mielony

PRZYGOTOWANIE:

Z liści szpinaku oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Pieczarki brązowe- u mnie nazywają się chestnut – oczyścić, ale nie obierać ze skórki, przekroić na pół a następnie w pokroić cienkie plasterki. Grzyby podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać szpinak, podsmażać ok 30 sekund, dodać sól, pieprz i wymieszać .
Filety ryby- muszą być cienkie żeby ładnie się zwijały , oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na jednym końcu nakładać przygotowany farsz i zawijać. spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu do zapiekania Z wierzchy można posypać jeszcze pieprzem. Pomiędzy roladkami poukładać kawałki rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 160 stopni i zapiekać 20 minut. Podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Roladki z ryby nadziane szpinakiem i grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s