Krem z brukwi z paprykowym makaronem

Za oknem ciągle nieciekawie, więc na topie są wszelakie rozgrzewające zupy. Ta z brukwi zdecydowanie do nich należy. Przepis podpatrzony w gazecie Jamiego Olivera. W oryginale jest rozmaryn, ale ja go pominęłam 🙂 Zupa jest przepyszna, kremowa, lekko słodka- więc dzieciaki ją pokochają- moja Zosia bardzo lubi. Podałam z „makaronem” paprykowym, który oczywiście można zamienić na zwykły – kto co lubi. Zupka w 30 minut. Polecam

krem z brukwi

SKŁADNIKI:

brukiew 4 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
śmietana 1 łyżka
papryka kolorowa 3 szt
bulion warzywny 1,5 litra

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, pietruszkę i brukiew obrać. Pokroić w większą kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażać przez 3-4 minuty. P tym czasie zalać ciepłym bulionem warzywnym – można użyć mięsnego, lekko doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. W tym czasie papryki oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na łyżce masła.
Gdy warzywa będą już miękkie, dokładnie zupę zblendować. Dodać łyżkę śmietany, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać do miseczek, na środek układać sporą ilość makaronu z papryki. Smacznego 🙂

Reklamy

4 thoughts on “Krem z brukwi z paprykowym makaronem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s