Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą

To moje drugie podejście do tej zapiekanki. Za pierwszym razem zrobiłam tylko dla siebie, miałam na coś ochotę i tak po przeglądzie lodówki powstała zapiekanka.  Za drugim razem postanowiłam przygotować ją na babski wieczór. Idealnie pasowała do białego i różowego wina. Muszę przyznać, że byłam ogromnie zaskoczona jak bardzo im smakowało 🙂 Przygotowanie zapiekanki jest bajecznie proste, wystarczy coś tam pokroić , podsmażyć i przełożyć.  Dno zapiekanki stanowi rukola, która jest lekko ostra i w połączeniu z lekko bezpłciową polentą, smakuję rewelacyjnie. Gorąco polecam, idealna jako samodzielne danie albo dodatek do mięs. zapiekanka warzywna z semoliną 1

zapiekanka warzywna z semolinąSKŁADNIKI:

bakłażan 1 szt
mozzarella 2 kulki
cukinia mała 1 szt
polenta* 200 g
pomidor 2 szt
serek philadelphia 2 łyżki
sól pieprz
rukola 2 garście
kucharek luba warzywko 1 łyżeczka
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

* Polentę miałam już gotową. Pokroiłam ją w niezbyt grube plastry, posypałam solą i pieprzem i lekko grillowałam na patelni. Bakłażan i cukinię pokroiłam , obsypałam odrobiną warzywka, delikatnie podsmażyłam. W żaroodpornym naczyniu ułożyłam 2 spore garście rukoli. Następnie kolejno układałam polentę, bakłażana, plaster pomidora, mozzarelli oraz cukinię. Układałam tak aby powstała rozeta. Na samym końcu, gdzieniegdzie posmarowałam serkiem philadelphia. Całość posypałam sola i pieprzem. wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Smacznego 🙂

 

Reklamy

7 thoughts on “Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s