Wielkanocne galaretki

W sumie zrobienie galarety to nic trudnego, właściwie na każdym blogu możemy znaleźć taki przepis. Mój post to raczej propozycja podania. Widziałam podobne wykorzystanie skorupek po jajach, ale na słodko -były to galaretki owocowe. Zrobiłam tylko trzy , bo tylko tyle skorupek miałam 🙂 Prezentują się rewelacyjnie, w realu dużo lepiej niż na zdjęciu 🙂 Polecam. wielkanocne galaetki

SKŁADNIKI:
ugotowana noga z kurczaka 1 szt
kukurydza 4 łyżeczki
żelatyna 1 łyżka
rosół 250 ml –
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania galaretki użyłam „końcówki” rosołu. Jedną nogę z kurczaka obrać ze skórki , mięso pokroić na kawałeczki. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Skorupki dokładnie oczyścić , wewnątrz , następnie sparzyć wodą, wyciągnąć pozostałe błonki. Skorupki pozostawić do osuszenia. Następnie wymieszać 250 ml ciepłego rosołu z żelatyną, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na dno skorupki układać kurczaka, następnie po łyżeczce kukurydzy. Ustawić skorupki tak, aby nie przewracały się, zalać rosołem.  Gdy przestygną , wstawić do lodówki. Oczywiście można dodać dużo więcej składników. Smacznego:)
Reklamy

5 thoughts on “Wielkanocne galaretki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s