Roladki z indyka na szpinaku

Indyk idealnie nadaje się na roladki. Jego mięso jest delikatne i soczyste – oczywiście jeśli nie przesmażymy 🙂  Do środka wkładamy co tylko chcemy, u mnie dziś mozzarella i brązowe pieczarki.  Podałam na świeżym szpinaku z kukurydzą i rzeżuchą. Pysznie, szybko i zdrowo. Polecam.  roladki

SKŁADNIKI:

filet z indyka 1/2 kg
pieczarki brązowe 350 g
mozzarella 1 kulka – 125 g
sól pieprz
papryka mielona słodka
masło klarowane do smażenia
młody szpinak 200 g
kukurydza konserwowa 1 puszka mała
rzeżucha
mąka do obtaczania

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki opłukać ale nie obierać ze skórki. Pokroić w większą kostkę i lekko podsmażyć. Ja podsmażyłam bez tłuszczu. Pod koniec doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Mozzarellę odsączyć z wody i pokroić w grubsze plastry. Filet z indyka opłukać i osuszyć. Pokroić i lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na jednym końcu układać kawałek mozzarelli i łyżkę podsmażonych pieczarek. Zawijać ciasto w roladę. Do mąki dodać łyżeczkę papryki mielonej słodkiej i wymieszać. Obtaczać w niej roladki. Obsmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i podgrzewać 10 minut w 160 stopniach. W tym czasie ze szpinaku oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzu, posypać kukurydzą konserwową oraz rzeżuchą. Roladki układać na sałacie i podawać. Smacznego 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Roladki z indyka na szpinaku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s