Włoskie pulpety

To jedno z moich ulubionych dań. Choć wcale nie jest ekspresowe w wykonaniu, ostatnio dość często gości na moim stole.  Pulpeciki są delikatne i soczyste. Jeżeli lubimy ostrzejsze smaki, można dodać odrobinę chilli. Podałam na sałacie w towarzystwie domowego pieczywa czosnkowego.  Do dania idealnie pasuje makaron spaghetti. Pysznie, polecam 🙂DSC_1174SKŁADNIKI:

pulpety:
mięso mielone wołowe 300 g
mięso mielone wieprzowe 300 g
pomidory 1/2 kg
czosnek 2-3 ząbki
sól morska mielona 1/2 łyżeczki
pieprz czarny 1/2 łyżeczki
cebula 1 duża
bazylia świeża 1/2 pęczka

sos:
pomidory w puszce 1 szt
papryka czerwona 2 szt
cebula 1 szt
sól, pieprz do smaku

dodatkowo:
mix sałat
dymka

pieczywo czosnkowe:
bagietka 1 szt
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
mix ziół 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Podsmażyć na łyżeczce masła. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i zeszklić. W misce wymieszać mięso mielone wołowe i wieprzowe. Dodać cebulę, pomidory, świeżą posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Ponownie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formować niewielkie pulpety i obsmażać na brązowo.
Sos:
Paprykę oczyścić i pokroić. Lekko obsypać solą , wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ściągnąć z papryki skórkę a resztę drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Pomidory przełożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut. Po tym czasie dodać paprykę oraz cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polać pulpeciki i podgrzewać w piekarniku do czasu przygotowania pieczywa.
Pieczywo czosnkowe:
Bagietkę pokroić w kromki. Masło utrzeć z czosnkiem i ziołami. Posmarować kromki. Posypać odrobiną sera żółtego tartego i podpiec.
Na talerzu ułożyć mix sałat, pulpety oraz pieczywo czosnkowe na boku. Całość posypać świeżą posiekaną dymką
Smacznego:)

 

Reklamy

5 thoughts on “Włoskie pulpety

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s