Pizza na kalafiorowym spodzie

Pizza na kalafiorowym spodzie, podejście pierwsze, ale nie ostatnie – ta pizza uzależnia 🙂 Przepis znalazłam u Łucji z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji. Oczywiście polecam odwiedzenie strony, jest tam wiele przepisów , które tak jak i tą pizzę , natychmiast wpisałam na listę do zrobienia.  Pizza jest wyjątkowa, wilgotna, sycąca i przede wszystkim przepyszna. W oryginalnym przepisie znajdziemy cukinię, oliwki i jadalne kwiaty. Ciut zmieniłam na swoje ulubione składniki a kwiatów jadalnych w UK jeszcze nie widziałam 🙂 Pizza nie wymaga żadnego sosu, ale następnym razem dodam świeże pomidorki koktajlowe, które idealnie zgrają się z białą mozzarellą. Choć jest przy przygotowaniu troszkę pracy, polecam spróbować każdemu. U mnie wpisana na stałe do menu.  Polecam. pizza na kalafiorowym1SKŁADNIKI:

spody:
kalafior 2 szt
jajko 2 szt
ser parmezan lub grana padano 100 g
bazylia 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
sól pieprz 1 szczypta
dodatkowo:
bakłażan 1 szt
cebula czerwona 1 szt
mozzarella małe kulki lub duża 200 g
szczypiorek 1/2 pęczka
oliwa z oliwek 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Spody:
Kalafior podzielić na małe różyczki i partiami miksować w malakserze. (Próbowałam w mikserze do koktajli , ale nie działa :)) Zmielony powinien przypominać grubą bułkę tartą. W garnku zagotować ok 1/2 l wody , dodać kalafior i gotować na małym ogniu ok 5 minut. (wody powinno być tyle aby lekko przykryła kalafior). Następnie odcedzić przez gazę, zostawić do przestygnięcia. Z zimnego kalafiora mocno odcisnąć wodę. Przełożyć do miski , dodać jajka, starty ser ( u mnie grana padano), po łyżeczce oregano i bazylii oraz szczypcie soli i pieprzu. Wymieszać, przełożyć na pergamin i uformować okrągły blat, nie grubszy niż 1 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 200 stopni – na 35 minut .

W tym czasie pokroić bakłażana w plastry, zgrilować na patelni. Można posypać warzywo mixem ziół lub przyprawą do warzyw z grilla. Szczypiorek drobno posiekać a cebulę pokroić w krążki. Po upieczeniu blatów ułożyć bakłażana , cebulę i kulki mozzarelli. Wierzch posypać szczypiorek. Spód kalafiorowy nie jest suchy więc niepotrzebny jest sos, ale można dodatkowo dodać świeżych pomidorków. Polecam:)

 

Reklamy

12 thoughts on “Pizza na kalafiorowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s