Ravioli z bobem , miętą i ricottą

Nawet nie wiem jak powinnam zacząć. Z ogromną rezerwą podchodziłam do tego przepisu Jamiego Olivera. Lubię bób i ricottę, ale miętę tylko w mohito. Połączenie smaków kusiło mnie, ale na wszelki wypadek zrobiłam najpierw porcję testową. Oczywiście skończyło się dorabianiem, bo ravioli jest rewelacyjne. Polecam .

ps. lepszego zdjęcia nie mam, bo na szybcika robione, ale obiecuję aktualizację na dniach:)ravioli z bobemSKŁADNIKI:

bób 1/2 kg
serek ricotta 150 g
sól pieprz do smaku
świeża mięta kilka gałązek

ciasto :
jajka 2 szt
semolina 200 g

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto makaronowe. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Jeżeli jajka są duże a ciasto zbyt klejące, można dodać jeszcze mąki. Ciasto dobrze, cienko rozwałkować.   Bób zblanszować w nieosolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać , 3/4 przełożyć do miski wraz z serkiem ricotta oraz drobno posiekanymi  listkami mięty. Wymieszać widelcem, lekko ugniatając. Można zblendować, wtedy farsz będzie jednolity. Farsz doprawić solą i pieprzem według uznania.   Pas rozwałkowanego ciasta ułożyć na wysypanym mąką blacie. Układać małe „kupki” farszu –  u mnie wielkości małej łyżeczki. Przykryć drugim płatem makaronu, lekko docisnąć pomiędzy farszem i radełkiem wykroić kształt kwadratu. Gotować w osolonej wodzi.  Pozostały bób zblendować, dodać sól i pieprz. Podawać na nim ravioli. Smacznego 🙂

 

Reklamy

3 thoughts on “Ravioli z bobem , miętą i ricottą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s