Sernikobrownie z truskawkami

Pierwszy raz piekłam i pierwszy raz jadłam. Śmiało mogę stwierdzić , że od dziś to moje ulubione ciasto. Jest tak wilgotne, czekoladowe, śmietankowe, serowe, pyszne i rewelacyjne, że pół blachy zjadłam sama, czego robić nie powinnam bo jestem na diecie:) Na Fb zapytałam czy ktoś ma sprawdzony przepis i odezwały się dwie kobitki. Kuchenne wzloty i upadki oraz Kuchenne zabawy. Nie wiedziałam , który przepis wybrać, więc spód brownie zrobiłam z jednego a masę serową z drugiego. Owoców nie zapiekałam, dodałam świeże tuż przed podaniem. Myślę , że nie trzeba tego przepisu więcej zachwalać, tylko wpisujcie na listę do natychmiastowego przetestowania. Polecam. sernikobrownieSKŁADNIKI:

Masa serowa:
ser z wiaderka do serników 1 kg
cukier 3/4 szklanki
jajka 3 szt
cukier waniliowy 8g

Brownie:
czekolada gorzka 200 g
masło 200 g
cukier puder 250 g
jajka 4 szt
mąka 110 g

dodatkowo truskawki

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestygnięcia.  Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jednym jajku po każdym dobrze zmiksować. Następnie dodać czekoladę i mąkę, wymieszać, Masa powinna mieć konsystencję musu. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy 26 cm. Masa serowa: Ser przełożyć do miski, stopniowo dodawać cukier oraz jajka. Ja dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej, bo masa była ciut zbyt rzadka (duże jajka). Maa powinna być zupełnie gładka, bez żadnych grudek, cukier również nie powinien być widoczny. Masę przelać na masę brownie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 170 stopniach – u mnie termoobieg. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Udekorować świeżymi truskawkami. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂

 

Reklamy

15 thoughts on “Sernikobrownie z truskawkami

  1. Już sobie ten przepis spisałam. Będzie pyyycha. W środę będę już po egzaminach, więc zamierzam wziąć się do pracy i zrobić pyszne sernikobrownie. Chociaż się waham pomiędzy tym, a ciastem z Kubusia (też jest bardzo ciekawe). Z pewnością wypróbuję oba przepisy, ale nie wiem, co lepsze na początek;)

  2. Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje 🙂 Chciałabym zrobić je w dużej blaszce np. 20×35 cm. Czy ta ilość składników będzie wystarczająca? I ile wtedy należało by piec?

  3. Pingback: Sernikobrownie z truskawkami | POTRAVEL

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s