Krem cebulowy z grzankami i wędzonym serem

Takie zupy – kremy to u mnie rzadkość. Jak już ostatnio wspominałam, notorycznie gotuję pomidorową dla córy. Dziś postanowiłam zaszaleć i przygotować coś tylko dla siebie.  Przepis podpatrzyłam na jakimś blogu , wpisałam na listę do zrobienia, dojrzewałam do decyzji i wreszcie się udało 🙂 Zupa jest bardzo aromatyczna, lekko słodka, lekko ostra. Przede wszystkim bardzo sycąca.  Podałam z grzankami podsmażonymi na maśle czosnkowym i wędzonym żółtym serem. Niebo w gębie 🙂 Polecam. krem cebulowy4

SKŁADNIKI:

ok 800 g cebul
2 łyżki masła
1/2 l bulionu warzywnego
100 ml wina białego
50 g masło czosnkowe
2 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
2 kromki chleba
100 g sera wędzonego

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obrać i pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i lekko podsmażyć, podsypać solą, pieprzem, gałką muszkatołową, znowu podsmażyć, na końcu dodać cukier i wymieszać. Wlać 100 ml białego wina, zmniejszyć ogień i dusić ok 10 minut. Następnie dodać ciepły bulion warzywny i gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietanę i zblendować całość na krem.
Na patelni rozpuścić masło czosnkowe. Pokrojone w kostkę pieczywo – u mnie tostowe- podsmażyć na maśle.
Ser wędzony pokroić w kosteczkę.
Krem przelewać do miseczek dekorować grzankami i serem. Smacznego 🙂

Reklamy

4 thoughts on “Krem cebulowy z grzankami i wędzonym serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s