Domowa szynka z chrzanową skorupką

Wracam do gotowania pełną parą. W kolejce czeka mnóstwo przepisów, tylko troszkę czasu brak na ich dodanie. Dziś propozycja przepysznej domowej wędliny, bez spulchniaczy, ulepszaczy i polepszaczy. Jest rewelacyjna w smaku, lekko ostra. Z wierzchu podczas pieczenia utworzyła się chrzanowa skorupka. Upiekłam ją wieczorem i trzymałam domowników z dala od kuchni do samego rana. Niestety musieli poczekać, aż zrobię zdjęcie. Ale jak się już dorwali, niewiele z niej zostało 🙂 Przepyszna ze świeżą bułeczką. Polecam.DSC_1014

SKŁADNIKI:

Szynka ok 700 g
chrzan tarty 2 łyżki
majonez 1 łyżka
ketchup 1 łyżka
olej 1 łyżka
pieprz czarny ziarnisty ok 10
ziele angielskie ok 4-5 szt

worek do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce wymieszać składniki marynaty. Chrzan, majonez, ketchup, olej , pieprz i ziele angielski. Tak przygotowaną nasmarować mięso. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 24 h. U mnie stała prawie 48 godzin. Następnie przełożyć do worka do pieczenia, wstawić do piekarnika, temp 180 stopni i piec 50 minut. Po tym czasie worek rozciąć i piec jeszcze 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego:)

DSC_1040

Reklamy

11 thoughts on “Domowa szynka z chrzanową skorupką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s