Makaron domowej produkcji

Przepis prosty jak „budowa cepa”. Zastanawiałam się nawet czy powinnam o nim tu wspominać 🙂 A jednak! Przecież sama kiedyś takiego szukałam, i może mój się komuś przydać. Po drugie i to najważniejsze, chciałam pokazać kto tak naprawdę makaron przygotował i komu sprawiło to największą frajdę 🙂

Przedstawiam, moja pomocnica Zosia. Dotknęła każdy makaron z osobna. Układała, przekładała i zawijała. A później zjadła jego ogromną porcję.

Jeśli macie więc małych pomocników, to jest przepis idealny dla nich 🙂 DSC_0126

DSC_0121

SKŁADNIKI:

200 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
około 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, żółtka oraz wbić jedno całe jajko. Dodać oliwę i zacząć zagniatać podlewając letnią wodą. Ugniatać, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Podzielić na pół i rozwałkować na cienki placek, lub tak jak ja , jeśli mamy, użyć maszynkę do makaronu. Jeżeli rozwałkowujemy sami – cienki placek podsypać mąką , zwinąć w luźny rulon i kroić. Rozwinąć i rozłożyć do przeschnięcia, lub gotować na bieżąco w lekko osolonej wodzie.
Smacznego:)

Advertisements

9 thoughts on “Makaron domowej produkcji

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s