Włoska ciabatta

Tradycyjna kuchnia Włoska. Jeden z moich ulubionych rodzai pieczywa. Chrupiąca skórka i wilgotny miąższ. Idealna na ciepło z samym masłem, choć ja bardzo lubię z odrobiną oliwy z oliwek i świeżym pomidorem. Oryginalny przepis z bloga Moje Wypieki 🙂 Polecam 

ciabattaSKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 175 g mąki chlebowej

Ciasto:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 30 ml (2 łyżki) mleka, letniego
  • 200 ml letniej wody
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 325 – 340 g mąki chlebowej
  • 7,5 ml (1,5 łyżeczki) soli

PRZYGOTOWANIE:

zaczyn:
Dzień przed pieczeniem przygotować rozczyn. 7 g drożdży rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. 175 g mąki chlebowej przesiać , dodać rozpuszczone drożdże i ok 180 ml letniej wody. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na min 12 h.
Ciasto.
W naczyniu wymieszać 7g drożdży z 3 łyżkami letniego mleka. Dodać do zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Następnie dodać 200 ml wody oraz 30 ml oliwy z oliwek. Stopniowo dodawać 325 g mąki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dość luźne. Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i będzie sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, u mnie ok 3 godzinki.
Ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki. Bardzo ważne jest żeby ciasta nie ugniatać, a raczej rozciągać, będzie wtedy puszyste w środku. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do „napuszenia”. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. Skórka powinna być jasno złota.
Smacznego:)

Reklamy

5 thoughts on “Włoska ciabatta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s