Sałatka fasolowa

Coś na szybko. Samo zdrowie , bomba witaminowa na talerzu. Idealna na letnie dni jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs czy ryby. U mnie jako dodatek do łososia. Wyszła rewelacyjna. Sprawdzi się na grillowym stole. Polecam 🙂

fasolowa okSKŁADNIKI:

  • bób młody 150 g
  • fasola biała 300 g puszka
  • fasola czerwona 300 g puszka
  • fasola czarna 150 g puszka
  • papryka konserwowa 100 g
  • kukurydza konserwowa 100 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • winegret 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • kolendra świeża 1 gałązka
  • natka pietruszki 2 gałązki
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Fasole odcedzić i przełożyć do miski. Dodać ostudzony bób. Paprykę konserwową pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać kukurydzę konserwową, u mnie salt free.
Przygotować sos: do malaksera przełożyć 2 gałązki natki pietruszki oraz 1 gałązkę kolendry, zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, łyżkę musztardy, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę winegretu. Zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku. Wszystkie składniki wymieszać. Smacznego:)

Reklamy

6 thoughts on “Sałatka fasolowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s