Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Przepis znalazłam na blogu Takie tam pichcenie, to nie jest pierwszy przepis , który tam podpatrzyłam 🙂 Choć sama fanką deserów nie jestem i zawsze powtarzam , że ze słodyczy najbardziej lubię schabowego, te ciasto „oczarowało” mnie od pierwszego wejrzenia 🙂 Nie jest bardzo słodkie, galaretka jabłkowo miętowa mocno orzeźwiająca. Ciasto idealne na lato.  Ciasto wbrew pozorom jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu ( pomijając czas tężenia galaretki :/ ). Gorąco polecam, zniknie w mgnieniu oka. 

biszkopt z galaretkaSKŁADNIKI:

biszkopt

  • 4 jajka (L)
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru

krem

  • 500 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła  ( temperatura pokojowa)
  • 5 -6 łyżek cukru pudru

nasączenie

  • 120 ml wody
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru

wierzch

  • około 50 dag truskawek
  • 2 galaretki jabłko-mięta
  • 750 ml wrzątku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli – u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać cukier, proszek do pieczenia oraz mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikserem 🙂
Ciasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (35×24). Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować galaretki i studzić. Następnie przygotować krem. W szklance mleka wymieszać budyń oraz mąkę, resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć truskawki , zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)

 

Reklamy

7 thoughts on “Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s