Kaszak, ciasto z kaszy manny

Naprawdę bardzo proste ciasto bez pieczenia. Minimum składników i minimum pracy 🙂 Smakiem przypomina mi dzieciństwo. Kaszę manną z sokiem , jadałam na deser u babci. Szkoda wielka, że córa nawet na kaszę spojrzeć nie chce. Ciasto spróbowałam  było bardzo smaczne, jako fanka pieczenia, ale nie zjadania słodkości, resztę blaszki wyniosłam do sąsiadki, tam zniknął naprawdę szybko. Gorąco polecam 🙂kaszak1SKŁADNIKI:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • herbatniki
  • kiwi
  • nektarynka
  • czekolada 150 g

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę wyłożyć herbatnikami, moja 20 x 30.
W garnku zagotować mleko, dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać otwartą laskę wanilii , cukier a następnie partiami dodawać kaszę mannę. Cały czas energicznie mieszamy , żeby nie powstały grudki. Masa będzie dość gęsta. Wylać ją na herbatniki, delikatnie docisnąć. Ułożyć na wierzchu kolejną warstwę herbatników, pamiętając jak były ułożone te na dole. Później podczas krojenia, będzie to ładniej wyglądało. Odstawić do ostygnięcie. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na górę ciasta i rozprowadzić. Ja rozprowadziłam pędzelkiem i powstał fajny wzór. Na cieście układać plaster kiwi oraz nektarynki. Po przestygnięciu kroić w kostkę (wg ułożonych herbatników). Smacznego.
DSC_0766

 

Reklamy

8 thoughts on “Kaszak, ciasto z kaszy manny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s