Krem pieczarkowy z serkiem topionym

Lubię zupy, nawet bardzo 🙂 Kremy w szczególności. Przepis na ten krem z pieczarek znalazłam na blogu Kuchenne zapiski Edyty. Przygotowałam już go jakiś czas temu, ale zabrakło chwili na dodanie na bloga. Teraz jak już jesień zbliża się coraz szybciej, przypomniałam sobie o nim. Jest sycący, rozgrzewający, idealny. W oryginalnej wersji jest to czysty krem, ja lubię dodać odrobinę makaronu orzo lub podaję z pieczywem czosnkowym. Przepis jest bardzo prosty, kilka składników i obiad gotowy. Gorąco polecam. krem piecza

SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki  masła
  • 35 dag młodych ziemniaków
  • 30 dag pieczarek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 10 dag serka topionego
  • tymianek
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać . W większym garnku roztopić masło, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i chwilę podsmażać. Z pieczarek odłożyć 3-4 sztuki, resztę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Chwilkę podsmażyć po czym wlać gorący bulion, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą , pieprzem i tymiankiem. Zblendować. Dodać pokrojony serek topiony, mieszać do rozpuszczenia i ponownie zblendować. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki , podsmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny czosnku. Udekorować nimi zupę. Smacznego 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Krem pieczarkowy z serkiem topionym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s