Sałatka z pieczonych warzyw. Dynia w roli głównej.

Sezon dyniowy rozpoczęty. Coraz więcej jej w sklepach a i ta na działce już jest sporych rozmiarów. Dziś podaję pieczone warzywa. Tylko lekko doprawione solą morską, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Nic przesadzonego. Dodałam bób, mrożony, ale z działki koleżanki. W smaku nie ma żadnego porównania z tym sklepowym. Sałatka idealnie pasuje do pieczywa czosnkowego, ale będzie też idealna do mięs i ryb. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, żadna filozofia 🙂 Gorąco polecam .

sałatka z pieczonych2

SKŁADNIKI:

  • dynia piżmowa 1/2 szt
  • bakłażan 1 szt
  • fasolka szparagowa 200 g
  • bób 200 g
  • marchewka 1 szt
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w większą kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić. Przełożyć na blaszkę( wraz z pestkami dyni) , posypać solą morską, świeżo mielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy z oliwek.
Wstawić do piekarnika i piec do miękkości dyni. W tym czasie bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić aby puścił soki. Później opłukać , osuszyć. pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę.
Fasolkę pokroić , lekko obgotować.
Przełożyć do bakłażana, posypać solą, pieprzem, czosnkiem suszonym, majerankiem. przemieszać i piec do miękkości.
Obgotować go al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do upieczonych warzyw. Wszystkie dokładnie wymieszać, można ewentualnie doprawić lub dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Advertisements

3 thoughts on “Sałatka z pieczonych warzyw. Dynia w roli głównej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s